30 seconds spelen om te oefenen met de Voice Trainer

Logopedist Corine Basten helpt (wanneer je hier schrijft behandelt, heb je niet 2x achter elkaar het woord helpt) geregeld mensen met de ziekte van Parkinson. De Voice Trainer, een app die mensen met Parkinson helpt beter te spreken, maakt onderdeel uit van de hulp die Corine aan haar patiënten biedt. Onder hen is ook Ruud van der Veer, volgens Corine een modelgebruiker van de applicatie.

Vol enthousiasme legt Ruud uit hoe de app op zijn telefoon en tablet werkt. ”Zodra ik de app aanzet, verschijnt er een stip op het scherm. Die stip reageert meteen op mijn stem.” Als hij tegen de Voice Trainer praat, is dat het teken voor de stip om feedback te gaan geven. Bij het instellen van de app wordt een grens bepaald. Gebruikers geven daarbij aan hoe luid en hoe laag zij moeten leren spreken, hiervoor wordt een aantal decibel evenals een aantal hertz ingesteld.

”Als ik hard genoeg praat, verandert de stip van rood naar groen”, licht Ruud toe. ”Tegelijkertijd laat de positie van de stip op het scherm zien hoe hoog ik praat, hoe lager op het scherm, hoe lager ik spreek.”

Vorig jaar is in de app een belangrijke update doorgevoerd: in een dashboard worden de resultaten van de app-gebruiker opgeslagen. Op deze manier kunnen zowel de patiënt als de logopedist zien hoe goed de resultaten zijn en hoe vaak en lang er wordt geoefend met de Voice Trainer. ”Het dashboard geeft mij goed inzicht in de resultaten. Al kan de gebruiker zelf kiezen of die resultaten met de logopedist worden gedeeld”, vertelt Corine. “Dat je kunt zien hoe je het hebt gedaan, kan als een goede beloning werken voor de gemotiveerde gebruikers.”

Corine moedigt Ruud aan om de app regelmatig aan te zetten op alledaagse momenten. Ook bedenken zij samen goede, nieuwe momenten om de app te gebruiken. ”Voor die verschillende situaties kunnen ook andere profielen worden aangemaakt”, legt Corine uit. ”Zo is het in de auto vaak luider, dus daar zetten we het aantal decibel bijvoorbeeld niet op 52, maar op 58. Door de app kan men zich vaker in één keer verstaanbaar maken.”

De app biedt de mogelijkheid voor logopedisten om, in overleg met de patiënt, herinneringen te sturen om te oefenen met de app, maar bij Ruud is dat niet nodig. ”Ik vind het hartstikke leuk om ermee te oefenen, dus ik zet het wel aan. Laatst was ik bij mijn broer eten, dan heb ik de app ook aan staan. Het is prettig om die feedback te zien, dan hoeven de mensen om mij heen het ook niet telkens te zeggen, die functie wordt nu overgenomen door de app.” Na het eten werd zelfs een nieuwe situatie uitgeprobeerd. ”We hebben 30 Seconds gespeeld met de app erbij op tafel. Wel zonder de zandloper.”

Ruud is overtuigd van het nut van de Voice Trainer. ”Ik denk dat ik door de app meer progressie boek. Het helpt dat ik het ook leuk vind om ermee te oefenen. Toch blijft ook de klik met de logopedist heel belangrijk”, benadrukt hij. ”Met Corine is die klik er nogal, die heeft humor én weet mij te motiveren.’