Slikstoornissen

Na hersenletsel (bijvoorbeeld door een beroerte, ongeval, tumor) of een aandoening van het zenuwstelsel (bijvoorbeeld MS, Parkinson, ALS) kan het gebeuren dat de hersenen de spieren niet meer zo goed aansturen als voorheen. Bent u geopereerd in het hoofd- en halsgebied, dan zijn er soms plaatselijke beschadigingen of belemmeringen. Al deze zaken kunnen ervoor zorgen dat eten en drinken minder gemakkelijk gaat. Ook spanning en angst kunnen leiden tot problemen met het eten en drinken.

Slikstoornissen hebben zowel lichamelijke als sociale gevolgen. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld verslikken, moeite met kauwen, het blijven hangen van voedsel of ongewenst gewichtsverlies. Sociale gevolgen van slikproblemen zijn bijvoorbeeld dat u opziet tegen eten in een restaurant en dat het plezier in eten en drinken verdwijnt.

Ik onderzoek welke problemen optreden bij kauwen en slikken, geef adviezen voor veilig en comfortabel eten en drinken en verzorg slikrevalidatie na bijvoorbeeld een beroerte of operatie. Een deel van de behandeling kan bestaat uit medical taping (elastische tape). Dit kan uw spieren ondersteunen waardoor het spontane slikken makkelijker wordt.